lukas
Podle toho jak kde a kdy !!! Zažil jsem několik výprav kdy na potápivý boilie ani záběr a na plovoucí to šlo !! - někdy i na panáčka (kombinace potápivého s plovoucím). To máš různě - někdy se rozhoduješ podle podkladu dna, kdy máš na dně nánosy a potřebuješ háček mít nad tím aby se ti nazapichl např. o nějaký list nebo klacík (řasu, rostliny atd.). Někdy plovoucí nefunguje, protože pro kapra vypadá nepřirozeně a někdy zas funguje lépe jak potápivý. S plovoucím se dají dělat různé experimenty, kdy určuješ jeho vzdálenost od dna malým bročkem a tím může být pro kapra atraktivnější !!! Viděl jsem na videu jeden experiment s plovoucím boilie - že měli šrot, ze šrotu udělali kouli (většího pomeranče) a do té koule zabalili celou montáž. Nechali to celé na sluníčku uschnout až to bylo tvrdé, tím pádem ze začátku pro bílou rybu tak trošku vnitřek nedostupný - kapra nalákal rozruch že je tam něco k snědku a začal do koule tak bušit až ji rozbil a z prostředka se mu před "rypákem" objevil plovoucí boilie, který se mu zdál nad podkladu šrotu tak atraktivní, že ho hned z fleku bral!!!
Jako dá se o tom psát ledacos. Třeba ještě jeden příklad, když je kapr opatrný tak nasává lehce boilie (potápivé) a pokud mu tam hodíš boilie plovoucí, nebo potápivý- který je nadlehčený nějakou pěnovkou, tak kapr který nasává potápivé boilie tak už ví jaký podtlak vody má vyvynout, aby boilie dostal aspoň na své pysky a ochutnal ho. Jenže narazí na tvoje nadlehčené nebo plovoucí - vyvine stejný podtlak, ale boilie jde do jeho tlamy dál, čím máš větší možnost že se zapichne háček do jeho tlamky.
Takže asi klasika odpověď - musíš experimentovat !! ještě jsem ale nezažil odpověď, která by jasně říkala "tohle jediné funguje" ;-) |