Kaprařské fórum
LovKapra.com   
 | Hlavní stránka | Reagovat | Hledat | Statistika | Manuál |
Vybavení pro kaprařinu Kaprařské fórum / Vybavení pro kaprařinu /  

volba prutu

Autor novas32
Návštěvník
#1 | Zasláno: 26 Led 2007 04:51 
ahoj, uz jsem tu jednou (predposledni tema) zminil otazku vyberu prutu pro univerzalnejsi vyuziti. typ a delku uz jsem si vybral, zvolil jsem D.A.M T-Emotion Tele 2,7m, ale jeste vaham u gramaze. mam zvolit gramaz 10-40 nebo 20-70 g? klasicke kaprove delicky mam, jde mi spis o to, kdybych si chtel obcas zachytat bilou rybu a podobne, nebo zkusit vlacku, proste "lehci" rybarina. nicmene, i pro tyto pruty predpokladam vyuziti pro kaprarinu. jako zacatecnik nepredpokladam zadne kapitalni ulovky, ale nahoda je nahoda, nekdy to treba prijit muze :-) poradite mi, prosim? diky

Autor Fit
Administrátor
#2 | Zasláno: 26 Led 2007 16:48 | Změnil(a): Fit 
novas32:

Ahoj,
já bych určitě šel do tý gramáže 20-70g. Odpovídá to tak zhruba takové 2,5 lbs (spíš méně) děličce. Dle mého názoru je toto určtiě univerzálnější prut než ten s tou menší gramáží. Pruty do 40g já používám tak na plavačku, možná pro hodně jemnou přívlač. Určitě běž do tý větší gramáže... Tetno nebo podobný prut značky DAM o stejných paramtrech jsem léta používal a byl jsem naprosto spokojen (chytil jsem na něj i několik kaprů přes 60cm a pořád slouží bez problému, přesože byl hodně používán a zatěžován). Na prut 20-70g můžeš klidně i vláčet v poho, řekl bych, že u teleskopů je to tak akorát. Teleskopy s větší gramáží už mi taky nesvědčí. Osobně mám teď na takové účely tele pruty 3,3m se stejnou gramáží 20-70g. Jsem s nimi naprosto spokojen a beru je tam, kde nemůžu vzít děličky.

Autor basnak
Člen
#3 | Zasláno: 26 Led 2007 17:31 
Tak já si myslím, že pokud má děličky na kapry a chce se případně věnovat lehčí rybařině - jako je ta plavačka a vláčení (pokud nebude házet 20cm gumy do vody) tak jemnější gramáš by nemusela být problém! Je sice pravda, že tu gramáž musíš skloubit aj s vlascem, aby jsi měl co nejlepší citlivost v rukou, ale tak když se ti to povede tak máš učinější "zbraň" ! Vždy se snaž o co nejjemnější volbu! Docílíš tak více záběrů i od větších ryb! Ale pak se s nima musíš jako rovný s rovným poprat! Já bych šel teda do toho jemnějšího řešení! ale vše k prutu musí pasovat (vlasec)!

Autor Fit
Administrátor
#4 | Zasláno: 26 Led 2007 18:37 
basnak:

Hm, to máš sice pravdu. Ale co jsme zde psali už v jiném tématu, tak jsem z toho pochopil, že chce chytat hlavně kapry tam, kde se nedostane k vodě s děličkama a kde je zarostlá voda s vázkama. Na druhou stranu, aby to byl tak trochu univerzální prut, který jde využít pro více účelů. Jinak to co jsi psal ty je taky pravda. Univerzální prut samozřejmě neexistuje. Proto jsem mu doporučil spíš tu větší gramáž.

Autor novas32
Návštěvník
#5 | Zasláno: 26 Led 2007 22:40 
ja prave predpokladam, ze klasickou kaprarinu bych podnikal s delickama a tyhle pruty bych rad vyuzil i na jine zpusoby rybolovu, jako je prave plavacka nebo privlac. ale zaroven bych rad, aby byly v pripade zaberu schopne poradit si i s kaprem

Autor Fit
Administrátor
#6 | Zasláno: 26 Led 2007 23:13 | Změnil(a): Fit 
novas32:

Tak pokud na plavačku (na jiné ryby než kapra), tak měkčí variantu. Pokud ale na chytání kaprů se splávkem, tak bych šel spíš do té větší gramáže, to stejné platí o té přívlači.

Jinak pokud se rozhodneš pro těch 10-40g, tak jemnej vlasec, jak píše basnak. Kapra na to taky vytáhneš, ale musí se s tím velice dobře umět a časo je k tomu potřeba i štěstí. V čistých vodách bez překážek se tak dá lovit, ale chce to zkušenosti. Nechci tě od toho zrazovat, je to tak půl na půl. Ale i kdyby jsi šel do tý tvrdší varianty, tak si můžeš na cívky u navijáků navinout tenčí a tlustší vlasec a podle cílové ryby volit cívku. Nebude to tak citlivý při chytání jemným stylem a tenkým vlascem, ale jde to taky. Je na tobě, jak se rozhodneš.

Autor novas32
Návštěvník
#7 | Zasláno: 26 Led 2007 23:47 
Fit: jdu do tvrdsi varianty, diky za rady a nazory. asi to bude lepsi, chci to i na kaprarinu a spis to pujde s temihle pruty - skloubit kaprarinu s ostatnimi zpusoby.

Autor novas32
Návštěvník
#8 | Zasláno: 5 Úno 2007 15:45 
tak jsem nakonec sehnal vyse zminene tvrdsi pruty, ale delka neni 2,7m ale 3m. doufam, ze jsem neudelal chybu. co vy na to?

Autor Fit
Administrátor
#9 | Zasláno: 5 Úno 2007 15:59 
novas32:

Ne, určitě jsi neudělal chybu. Spíše naopak, udělal jsi dobře. Já mám pruty 3,30m a v poho. Ty 3m jsou tak akorát...

Autor Gabriel
Člen
#10 | Zasláno: 3 Bře 2007 18:38 
Tak nevim jak vy, ale já určitě nemám problém poradit si s kaprem i na jemném prutě, tim myslim plavačkový děličky, protože s tou je to sranda a spíš vyhledávám větší ryby s timhle prutem než s kaprovym, jasný, s kaprákem se může pořádně opřít, ale tak co, nejde přece o kus masa, ale o ten boj, proto když prut, tak lehkej, měkej a rozhodně děličku... I velkýho kapra otočíš s přehledem, když můžeš věřit vlasci a vázání... Vždy», kdy si vyhrajete s pětikilovim kaprem líp, než na plavačku s návazcem na 1kg..?? Je to boj a adrenalin...!! :-)

Autor Fit
Administrátor
#11 | Zasláno: 3 Bře 2007 19:23 
Gabriel:

Ahoj, já s tebou názor sdílím. Ale sám víš, že to chce určité zkušenosti. Tady novas32 teprve začíná, takže si myslím, že pro začátečníka je tahle volba lepší. Později si pro takovéhle pobavení může pořídit ještě jiný prut třeba.

Osobně mám raději na kapry spíše tvrdší varianty prutů i silnější vlasec, ale pokud se chci pobavit, tak mám feederový prut a je to fakt zábava a adrenalin...

Autor Gabriel
Člen
#12 | Zasláno: 14 Bře 2007 22:19 
Ahoj Fite
stejně si ale myslim, že třeba na zmíněném feedru by se toho naučil dost a nemusel by ho používat na špičku, na kterou je určen... Jsou to pruty, které se dají využít na víc než jen na špičku... Ale máš pravdu, že to určitě nějaký zkušenosti chce..

Autor Fit
Administrátor
#13 | Zasláno: 15 Bře 2007 11:53 
Gabriel:

A tak určitě, já nechci říct, že ne. Je to prostě otázka volby a toho, co každému vyhovuje. Já mám rád oba dva způsoby lovu. To by si musel pořídit oba pruty a kombinovat to :-).

Autor novas32
Návštěvník
#14 | Zasláno: 16 Bře 2007 09:29 
Fit
Nazdarek, tak to tady procitam, feeder jde asi zatim mimo me, ale urcite se mu v budoucnu nebudu vyhybat. ale myslim, ze vzhledem k tomu, ze teprve zacinam, tak to ma jeste nejaky cas. kazdopadne se tady casem me dotazy tykajici se feederu urcite objevi :-)))

Vybavení pro kaprařinu Kaprařské fórum / Vybavení pro kaprařinu /
 volba prutu
INFORMACE: Toto je stará verze kaprařského fóra, ve kterém už není možné přidávat nové příspěvky. Nové diskuze najdete na této stránce. Děkujeme za pochopení!

Ochrana osobních údajů | Tato stránka je bývalé kaprařské fórum serveru LovKapra.com. Nyní slouží pouze jako archiv a nelze do něj přispívat.

Kaprařské fórum Powered by Light Forum Script miniBB ®
 ⇑