Kaprařské fórum
LovKapra.com   
 | Hlavní stránka | Reagovat | Hledat | Statistika | Manuál |
Jak na to? Kaprařské fórum / Jak na to? /  

Vyvážení

Autor ŠARPI
Návštěvník
#1 | Zasláno: 29 Dub 2007 13:14 
Chtěl bych , se , prosím zeptat - jak máte upevněné montáže v gumovém člunu při vyvážení na větší vzdálenosti (např 300 a více m.) ?Zkoušel jsem to na 200 , má to dost velký odpor. Kolega mi přidržoval silon na odklopené cívce , byl potom problém ten silon ,,vyšponovat,, Už mi radili , abych vozil pruty sebou , ale sám ve člunu - to bych se do toho dokonale zauzloval .

Autor alpina7
Návštěvník
#2 | Zasláno: 30 Dub 2007 21:13 
Zásadně když chceš vyvážet, tak jedině s udicí. Tzn. vem si udici a jednu vidličku, dojedeš na určené místo, zakrmíš a pak spustíš návnadu s olovem (raději s velkým kamenem na gumičce - je to šetrnější k vodě) pak položíš udici do vidličky, odklopíš navijá a jedeš. Když se to naučíš, dá se vyvést i 2 udice souběžně ( každá vidlička v jednom rohu loďky ) Má to výhodu, že návnada leží přesně na určeném místě. Ty to děláš obráceně a když spustíš návnadu, tak pružením silonu na 100m se návnada, než klesne na dno posune až o 10-15m, dle závaží. Tudíž chytáš úplně na jiném místě, než jsi chtěl.

Autor alpina7
Návštěvník
#3 | Zasláno: 30 Dub 2007 21:14 
Zásadně když chceš vyvážet, tak jedině s udicí. Tzn. vem si udici a jednu vidličku, dojedeš na určené místo, zakrmíš a pak spustíš návnadu s olovem (raději s velkým kamenem na gumičce - je to šetrnější k vodě) pak položíš udici do vidličky, odklopíš navijá a jedeš. Když se to naučíš, dá se vyvést i 2 udice souběžně ( každá vidlička v jednom rohu loďky ) Má to výhodu, že návnada leží přesně na určeném místě. Ty to děláš obráceně a když spustíš návnadu, tak pružením silonu na 100m se návnada, než klesne na dno posune až o 10-15m, dle závaží. Tudíž chytáš úplně na jiném místě, než jsi chtěl.

Autor basnak
Člen
#4 | Zasláno: 1 Kvě 2007 13:06 
ŠARPI
Zavážení na delší vzdálenost se dá využívat i s pěnovou hubkou v očku, když si na to sám - při odklopeném navijáku ti hubka drží silon v napjatém stavu, tím pádem se netvoří takový oblouk na vodě, pokud ovšem jedeš s loďkou kolmo a ne "cik cak" :-D ! Spíše využívám pozvolné spouštění nástrahy (nad lovném místě), buď ručkuji silon (to je na velké vzdálenosti) - než dopadne olovo s nástrahou na dno a nebo (na ty kratší) ho jen přidržuji mez prsty aby nástraha dopadla na dno dřív než olovo - jak jen ucítím že olovo kleplo o dno, tak ho jen malinko přizdvihnu abych návazec trochu narovnal a aby nebylo hned olovo u nástrahy!!! Tím zajistím že mi vlasec neodpruží a olovo zůstane na svém místě!

Tak jak popisuje alpina7 se mi mnohokrát stalo, že jsem měl od tahání na velkou vzdálenost zařezaný silon v cívce a tím že jsem měl udici na lodi a ne na břehu se olovo i s nástrahou posunovalo po dně! To je riziko tohoto způsobu protože se věnuješ veslování, nebo řízení a nemáš čas povolovat vlasec z cívky!

No a s tím přidržováním montáže! Nevím jestli nejsou ve člunu nějaké očka na háček, že by jsi to zahákl za to! Možná to nějaký fishhunter má (opravdu nevím - nemám ho) a nebo jsem viděl že na zavážení existují specialní ledvinky - do nich se vloží celá montáž i klidně s další hrubou nástrahou jako je boilie, pelety atd. máš to upevněné na pasu tak jak normální ledvinku (taky moc neznám, jenom jsem to kdesi viděl).
No já si spíše olovo přidupnu nohou k podlaze lodi a nástrahu mám v nějaké misce společně s návnadou!

Autor Koldo
Návštěvník
#5 | Zasláno: 3 Čvn 2007 09:09 
Montáže pridržujem pritlačené kolenom o bok člna. Používam nafukovací kajak, je to oveµa rýchlejšie ako ovály. Vyvážam naraz 2 udice, takže z každej strany jedna montáž.

Autor Anonymní
Návštěvník
#6 | Zasláno: 20 Čvn 2007 19:16 
KOLDO - slyšel jsem , že ty kajaky jsou daleko bezpečnější ve vlnách , než ovály , ale že je těžké se na nich naučit. Mohl by jsi trochu rozepsat , jak se na nich jezdí , jaký máš , jakou má stabilitu ve vlnách , atd....................... Jinak díky všem za rady , ŠARPI

Autor ŠARPI
Návštěvník
#7 | Zasláno: 20 Čvn 2007 19:22 
Basnak - to olovo si nohou v nafukovačce k zemi nepřidupnu , mohl bych jít ke dnu a nástraha z kýblu vylízá velice brzo , možná už po padesáti metrech a kde je třeba do 200 - 300 metrů , ale s tou houbkou to vypadá zajímavě .

Autor ŠARPI
Návštěvník
#8 | Zasláno: 20 Čvn 2007 19:27 
Alpina - zhruba před měsícem jsem zkoušel dva pruty ve člunu na Mušově , asi 200m. , kameny na gumě jsou fajn , ale jeden silon jsem vyšponoval dobře , druhý byl ale někde v polovině zamotaný v nějakých větvích , takže není úplně dobré nechávat silon na volno , při odklopených cívkách .

Autor basnak
Člen
#9 | Zasláno: 20 Čvn 2007 23:05 
ŠARPI
No tak když si to olovo nemůžeš přidupnout, tak mne napadlo udělat si nějaký vypelšovák.
Třeba mít na to vyvážení "speciální" (stačí normální obyč.) pásek a páskem provléct nějaký kroužek(y) - možná asi nějaký z drátu, pač gumový co se používají na těsnění trubek by mohl prasknout! No a ten pásek si dát kolem pasu aby jsi měl ty kroužky na pupku. Stačí jenom zaháknout za ten kroužek a už jedeš i klidně těch 200 - 300m. To že by se ti mohl zaseknout háček do pupku by nemělo hrozit pač síla odporu by to měla vše napružit a tím pádem by měl být háček v dostatečné vzdálenosti od břicha, nebo oblečení !!!
Jako teď mne to jenom tak napadlo, takže jsem to ještě nezkoušel jestli to funguje! Ale třeba se někomu bude chtít to vyzkoušet !!! Teda aspoň doufám, že jsem to napsal srozumitelně a že jste to pochopili ;-)

Jak na to? Kaprařské fórum / Jak na to? /
 Vyvážení
INFORMACE: Toto je stará verze kaprařského fóra, ve kterém už není možné přidávat nové příspěvky. Nové diskuze najdete na této stránce. Děkujeme za pochopení!

Ochrana osobních údajů | Tato stránka je bývalé kaprařské fórum serveru LovKapra.com. Nyní slouží pouze jako archiv a nelze do něj přispívat.

Kaprařské fórum Powered by Light Forum Script miniBB ®
 ⇑