Kaprařské fórum
LovKapra.com   
 | Hlavní stránka | Reagovat | Hledat | Statistika | Manuál |
Jak na to? Kaprařské fórum / Jak na to? /  

Záběr a nic!!!

Autor ross
Člen
#1 | Zasláno: 20 Čvc 2007 12:41 
Zdravim, jsem začátečník a zkouším chytat vlasovou metodou. Nepoužívám jako návazec šnůru, ale vlasec, i vlas mám z téhož vlasce a háček navázán bezuzlovou metodou. Chytám jen na kukuřici, boile jsem ještě nezkusil. Už jsem takhle nějakého kapříka vytáhl, ale stane se mi, že mám za den třeba 5 záběrů a nic. Nevím v čem by byla chyba, jesti menší ryby a nenasají i háček, nevím. Snad jste můj dotaz pochopili a děkuji za případnou odpověď.

Autor Fit
Administrátor
#2 | Zasláno: 20 Čvc 2007 22:24 
ross:

Ahoj,
to si nemyslím, že je to tím, že ty ryby nedosáhnou ná háček. Když máš záběr, tak je to většinou až tehdy, kdy se ta ryba dostane do kontaktu s hrotem háčku! Spíš bych si myslel, že by to mohlo být tím vlascem, který je tužší než pletenka a ten háček se prostě někdy stočí špatně tak, že se to té rybě nezachytí v tlamce a při záseku přijdeš o rybu. Taky by to mohlo být nesprávným háčkem, buď tvarem a nebo tím, že háček není dostatečně ostrý.

Být tebou, tak bych zkusil tu samou sestavu akorát s pletenkou a nových háčkem... Jinak než zkoušením na to nepřijdeš. Určitě to ale není tím, že ty ryby nedosáhnou ná háček, to je blbost podle mého názoru...

Přeju hodně úspěchu...

Autor basnak
Člen
#3 | Zasláno: 22 Čvc 2007 12:55 
Chtělo by to vědět jakou montáž používáš. (průběžná nebo pevná) Pokud by jsi používal průběžnou montáž, tak se ti může samozřejmně stát, že ryba veme tvou nástrahu jenom do pysků - což se velmi stává na lokalitě kde je výskyt amura a tím pádem se ti taky stane jak říkáš "záběr a nic" ! Amur veme nástrahu do pysků, jenom po háček a tobě se to na udici projevuje jako záběr !! ( Na některých lokalitách je amur velice obezřetný - nástrahu nebo návnadu kterou pozřívá chytá jenom do pysku a než jí pozře tak s ní ujede několik metrů) - to by mohla být další jedna z variant tvého neúspěchu při použítí průběžné monátže !

Autor her-ur
Návštěvník
#4 | Zasláno: 11 Kvě 2008 11:00 
Tohle se mi přesně stává také. Jak by měl vypadat záběr, aby se mohl zaseknout? Musí se s tím ryba pořádně rozjet nebo stačí když to popotáhne a chvilku drží?

Používam vlasovou metodu s pletenkou, průběžnou montáž a chytám na kukuřici.

Autor basnak
Člen
#5 | Zasláno: 11 Kvě 2008 21:25 
her-ur
Zkus pevnou montáž ! Tady taky může nastat varianta že se ti na krmné místo nastěhovala větší bílá ryba. Veme kukuřici a popotahuje. Když budeš mít pevnou montáž a záběry budou pořád stejné (neproměněné) tak to už bude chyba v sestavení udice (v návazci). Jak by měl vypadat záběr, aby se mohl seknout? Tak to někdy ani nepoznáš. Zkušená ryba, jak se sekne, tak se nemusí ani pohnout a snaží se zbavit háčku, většinou se jí to podaří! Ale drž se varianty - U pevné montáže, každý pohyb špičky prutu, nebo signalizátoru může značit pohnutí olova = záběr !

Autor CT Ji
Návštěvník
#6 | Zasláno: 11 Kvě 2008 23:01 
Pevná montáž kdy je obratlík návazce pevně spojen s olovem nebo zatažen pevně do průběžky olova je velice fikaná věc. Funguje tak že ryba se píchne o háček a tím se lekne a vyrazí. Háček si o olovo když se návazec napne zapíchne zpravidla do dolní čelisti (v případě pletenky na návazci). Pokud se pohybuje od nás další náraz o brzdu baitrunneru dílo dokončí a není pak už ani potřeba zasekávat. Jen cívku jemně dobrzdíme prstem a přepneme baitrunner na zdolávací brzdu. Při padáku kdy se ryba pohybuje k nám je třeba dobrat vlasec a jemně zaseknout při kontaktu s rybou. Je třeba si uvědomit, že při padáku už ryba ujela značný kus než se to projeví na svingru a pípáku. Pevnou montáží jsou eliminovány ryby zpravidla malé, které nepohnou olovem, ale také ryby velké a opatrné, které dokáží vyplivnout háček aniž by napnuly návazec, ale jen pokud se nepíchnou o háček. Pak se i zkušená ryba lekne a následuje dříve popsaný kolotoč. Video prezentované na MRKu ukazuje chování kaprů při braní a je z něj zřejmé, že návnada byla v tlamce třeba i pěti ryb aniž by se píchly a tak zabral třeba až šestý kapr. Ti před tím se prostě nepíchli. V každém případě však pokud se pípák ozve se vyplatí prut přehodit a třeba i zkusit mírně přiseknout. Může jít o šňůráka, ale někdy se stane že je montáž třeba jen zamotaná po náhozu a tím nedůvěryhodná, protože ryba cítí hned odpor. Přehozením se chyba napraví a zároveň je možné přivnadit třeba pomocí PVA materiálů.
Mnoho úspěchů!

Autor carp
Návštěvník
#7 | Zasláno: 7 Čvc 2008 10:14 
Zkoušel jsem po všech těch montážích klasiku.Průběžná zátěž a větčí háček.A teď ten fígl.-sám si boilí vyrábím,tak ho tolik neusuším a dávám ho přímo na háček(samozřejmně větší)tak že špička kouká ze třetiny ven.Sekám při záběru který je vždy vzhůru(brůběžná zátěž)Ušetřím za spoustu komerčních serepatek,je to jednoduché a spolehlivé.Kaprovi je přece jedno jaká je tam montáž a já vidím každé hnutí.Letošní moje 85 a 92 jsou toho důkazem.Tak proč stále tak blbnem.Chytám 35 let a věřím že časem k tomu taky dojdete.Petrův zdar.

Jak na to? Kaprařské fórum / Jak na to? /
 Záběr a nic!!!
INFORMACE: Toto je stará verze kaprařského fóra, ve kterém už není možné přidávat nové příspěvky. Nové diskuze najdete na této stránce. Děkujeme za pochopení!

Ochrana osobních údajů | Tato stránka je bývalé kaprařské fórum serveru LovKapra.com. Nyní slouží pouze jako archiv a nelze do něj přispívat.

Kaprařské fórum Powered by Light Forum Script miniBB ®
 ⇑