Kaprařské fórum
LovKapra.com   
 | Hlavní stránka | Reagovat | Hledat | Statistika | Manuál |
Kaprařina - ostatní... Kaprařské fórum / Kaprařina - ostatní... /  

zacházení s rybou

Autor novas32
Návštěvník
#1 | Zasláno: 18 Kvě 2007 08:43 
ahoj, poradí mi prosím někdo, jak so nejšetrněji zacházet s rybou, když si jí chci vyfotit? vzhledem k tomu, že s tím většinou nesouhlasí a dost se mrská, dělá mi to značný problém. existuje nějaký fígl, jak jí na chvíli, než jí vyfotím, uklidnit? mám na mysli třeba zakrytí očí nebo něco takového. díky. prosím rady typu "majzni ji po hlavě" neposílejte.

Autor Fit
Administrátor
#2 | Zasláno: 18 Kvě 2007 16:32 
Ahoj,
to je dobře že se ptáš, tohle je totiž docela důležitá věc, hlavně když je ryba velká. Předpokladem pro to, že se nebude mrskat je, že bude unavená vlivem předchozího zdolávání. Když se kapr položí na bok a podebereš ho, tak pak většinou není tak aktivní.

Další důležitou věcí je, mít u sebe podložku pod ryby. Když se bude kapr mrskat, tak se neporaní, ale bude se pleskat pořád na té podložce. To samé platí o focení, kdyžtak ti spadne na tu podložku. Zásadně se s kaprem nefo» ve stoje, protože hrozí při případném pádu vnitřní zranění.

Jinak doporučuji ti přečíst třeba tyhle dva články, ten Zdoláváme kapra 3 jsem psal já.

Tady máš ty články: Zdoláváme kapra (3/3) a Zacházení s úlovkem.

Jinak o tom zakrytí očí teda nic nevím, tohle asi na kapra platit nebude :-). Ale třeba někdo bude vědět jak na to...:-)

Autor Tožba
Návštěvník
#3 | Zasláno: 19 Kvě 2007 23:11 
Kapr se opravdu někdy uklidní, když mu zakryješ oči. Nejlépe nějakým vlhkým lístkem nebo sí»kou z podběráku, pokud je z dost husté sí»oviny. Nevím proč to tak funguje, možná se kaprům nelíbí ostrý sluneční svit..

Autor novas32
Návštěvník
#4 | Zasláno: 21 Kvě 2007 10:42 
Tožba
ahoj, ja to mam prave vyzkousene s vanocnim kaprem :-) kupuju (vlastne kupoval jsem, protoze chytam az od letoska a doufam, ze tentokrat bude vlastni :-))) vzdycky ziveho a zabijim sam. kdyz vidim ty rezniky u stanku, co s nima provadeji, je mi k placi. a prave vim, ze kdyz mu dam pres oci hadrik, hned se uklidni. u vody by asi hadr nebyl moc efektni pro foceni, ale s tim listkem to je dobry napad :-)

Autor Gabriel
Člen
#5 | Zasláno: 24 Kvě 2007 14:21 
Ahoj,
když chci kapra udržet v ruce, třeba na focení, pravačkou ho chytim u řiti a tý ploutve za ní, pravým palcem na hřbetní ploutvý, levačkou ho beru za hlavu a levý palec mu dávám do pusy, ještě mi z toho nevyklouzl.. A vždycky je lepší, pokud by sis nebyl jistej, že už ho udržíš ho jakoby přimáčknout, ale s citem na sebe, na břicho nebo hruď, to je jedno, radši bejt špinavej než s nim mrsknout na zem.

Autor Tožba
Návštěvník
#6 | Zasláno: 26 Kvě 2007 11:48 
novas32
ahoj, pri foceni bych kaprovi oci nezakryval ani tim listkem, spis jen pred focenim, az se kapr uklidni, odekryt a rychle vyfotit...

Autor honzak
Člen
#7 | Zasláno: 28 Čvc 2008 13:12 
mrkni se sem....dobrá ukázka-http://www.lovkapra.com/view.php?nazevclank u=zdolavani-velkeho-kapra-na-koblove-video&cislocl anku=2008070004

Autor CT Ji
Návštěvník
#8 | Zasláno: 28 Čvc 2008 23:10 
Nejdůležitější je dobrá podložka ale mokrá. Pokud větší rybu už musíš opřít o tělo mělo by být mokré i např. tričko. Přikrytí očí kapra mokrým hadříkem nebo zahnutím do větší podložky rybu zklidní. Je třeba dávat hlavně u větších ryb pozor na ploutve při přetáčení na podložce a braní do rukou. Zvláště prsní ploutve dokáže neopatrný rybář celkem lehce zlomit či vykloubit dopředu. Protržené ploutve se už nikdy nezahojí! Je jasné, že čím je klidnější rybář je klidnější i ryba. Pokud jí působíš nepohodlí nebo dokonce bolest pochopitelně se snaží uniknout a mrská se. Takže nejlépe je jí přidržovat na podložce v poloze v jaké je zvyklá plavat a jemně jí podebrat rukama pod hlavou (i palec v tlamce neškodí, jen se pak někdy ryba nepřirozeně prohne) a druhou rukou v okolí řiti. Je dobré ji polévat vodou i to jí zklidňuje a navíc je na fotce pěkně lesklá bez slizových žbrmbolců z podložky. A» se fotografující též přidá před focením a pomůže přidržet nebo polévat. Pokud chceš aby postavila hřbetní ploutev někdy stačí pohoupat nahoru a dolů. Ryba by se neměla fotit vysoko nad podložkou z důvodu vyklouznutí a tak musí fotograf na bobek nebo i lehnout. Hlavně klid a nespěchat. Když vidíš že se křečovitě prohýbá a není v pohodě, klidně jí zase polož a zkus to znovu. Je lepší když bude o minutku déle z vody než jí ublížit.

Kaprařina - ostatní... Kaprařské fórum / Kaprařina - ostatní... /
 zacházení s rybou
INFORMACE: Toto je stará verze kaprařského fóra, ve kterém už není možné přidávat nové příspěvky. Nové diskuze najdete na této stránce. Děkujeme za pochopení!

Ochrana osobních údajů | Tato stránka je bývalé kaprařské fórum serveru LovKapra.com. Nyní slouží pouze jako archiv a nelze do něj přispívat.

Kaprařské fórum Powered by Light Forum Script miniBB ®
 ⇑