Kaprařské fórum
LovKapra.com   
 | Hlavní stránka | Reagovat | Hledat | Statistika | Manuál |
Kaprařina - ostatní... Kaprařské fórum / Kaprařina - ostatní... /  

Poznáte u vody kapra od pani kaprové ???

Autor Peci
Člen
#1 | Zasláno: 7 Čvn 2007 19:42 
Pokaždé když ulovím nějakého pěkného kapra a pouštím ho zpěz do vody, tak si říkám ským jsem měl na břehu tu čest ..?
Máte nějakou fintu jak u vody bezpečně poznat kapra od jeho družky ???

Autor cejnar
Návštěvník
#2 | Zasláno: 8 Čvn 2007 19:39 
Musis se podivat pod suknu

Autor Peci
Člen
#3 | Zasláno: 8 Čvn 2007 20:23 
aha takže když má suknu tak je to dáma a když je v kalhotách ... už je mi to jasný

Autor cejnar
Návštěvník
#4 | Zasláno: 8 Čvn 2007 21:03 
jj tak

Autor Fit
Administrátor
#5 | Zasláno: 9 Čvn 2007 09:25 
Peci:

Zdar,
já vím, že to jde poznat například u lína obecného. U této ryby to lze rozpoznat podle velikosti řítních ploutví (sameček je má menší než samička, jestli se teda nepletu a pamatuji si to dobře :-).

Jak je to ale u kapra, to fakt nevím..., ještě jsem neslyšel, že by to někdo uměl rozlišit...

Autor basnak
Člen
#6 | Zasláno: 10 Čvn 2007 16:16 
Fit
No s těma línama to máš přesně naopak! Samec (mlíčák) má vetší ploutvičky než samice (jikernačka), které dosahují až k řitnímu otvoru ! No pak se to rozlišuje stavbou těla a ploutví - ale to už je složitější ! Základní poznaní je podle těch prsních ploutví !!!

U toho kapra se to poznává podle řitního otvoru, stavbou těla ! Ale pro lajky, kteří se nevěnují vítěru a chovu kapra, je to velmi obtížné rozlišit !! V období od konce dubna a června - záleží na počasí se to dá poznat, že samcům (mlíčákům) vytěká z řitního otvoru mlíčí - protože je daleko rychleji připraven ke tření než samice (jekernačka), která teprve dozrává !!!
U toho řitního otvoru se to poznává podle jeho "zobrazení" - ale nevím přesně jak to je !!! Ale kdyby jste chytili jikernačku v období před třením, tak jikernačka má vypouklý řitní otvor - což už je známka toho, že je připravena ke tření !!! Ale chytnout ji je malá pravděpodobnost !!!

Autor Fit
Administrátor
#7 | Zasláno: 10 Čvn 2007 17:40 
basnak:

Aha, tak to jsi mě krásně dostal :-). Asi jsem si to špatně zapamatoval, když jsem byl malý :-). Tak díky za objasnění...

Jinak jak píšeš o tý jikernačce, tak je asi fakt těžký ji chytit, protože v období tření ryby berou velice sporadicky.

Autor Anonymní
Návštěvník
#8 | Zasláno: 10 Čvn 2007 18:39 
Já jsem se dočetl že samice má řitní otvor ve tvaru hvězdy a samec spíš do tvaru Téčka. Chtěl jsem vědět jestli jsou i jiné možnosti rozpoznání ..?

Autor Kosmik
Návštěvník
#9 | Zasláno: 8 Říj 2007 13:41 
Pozná se to podle břicha, během roku je u mlíčáků měkké, u jikernačky je tuhé, před výtěrem má jikernačka měkké a silně zvětšené břicho.

Nebo podle pohlavní papily, mlíčák má štěrbinovitou a jikernačka oválnou tvaru hvězdičky.
Zdroj: Obecné rybářství, K. Dubský, J. Kouřil, V. Šrámek, Informatorium, Praha 2003, str. 308.

Osobně jsem to ještě nezkoušel, protože jsem na to pokaždý zapomněl.

Kaprařina - ostatní... Kaprařské fórum / Kaprařina - ostatní... /
 Poznáte u vody kapra od pani kaprové ???
INFORMACE: Toto je stará verze kaprařského fóra, ve kterém už není možné přidávat nové příspěvky. Nové diskuze najdete na této stránce. Děkujeme za pochopení!

Ochrana osobních údajů | Tato stránka je bývalé kaprařské fórum serveru LovKapra.com. Nyní slouží pouze jako archiv a nelze do něj přispívat.

Kaprařské fórum Powered by Light Forum Script miniBB ®
 ⇑