Kaprařské fórum
LovKapra.com   
 | Hlavní stránka | Reagovat | Hledat | Statistika | Manuál |
Kaprařina - ostatní... Kaprařské fórum / Kaprařina - ostatní... /  

Barevný vlasec?

Autor K-70
Návštěvník
#1 | Zasláno: 29 Srp 2007 19:51 
Ahoj. Chci se zeptat. Vadí kaprům barevný vlasec? V mém případě červený. Doposud jsem to neřešil jelikož jsem používal 7m šokovky, ale chtěl bych to zkusit bez ní. Popřípadě bych na vlasec dal asi 1m olověnky aby nedocházelo k poškozování kaprů.

Autor basnak
Člen
#2 | Zasláno: 30 Srp 2007 15:20 
K-70
čao !!!
Sice nevím jak to myslíš to poškozování kaprů, ale budiš ! ;-)
Každý vlasec je už teď navržen aby nějak lámal světlo, které proniká přes vodní hladinu - takže by ho měl činit neviditelným pro rybu ale rozpoznatelným postraní čárou !!! Vtip je akorát v tom, že ty ten vlasec vidíš v průhledné vodě tak max 1.5 - 2m pod hldinou (záleží na lokalitě a průhlednosti) barevné vlasce slouží k tomu aby jsi viděl kam ti vlastně směřuje buď k montáži, nebo popřípadě ke zdolávané rybě !!!
Většinou se pestrobarevné vlasce používají pro vláčku, tak vláčkař ví kde vodí třpytku, nebo gumu.
Rybu akorát může odradit natažený vlasec ve vodním sloupci, ale pokud ti leží na dně tak by měl být pro ni nerozpoznatelný!

Autor K-70
Návštěvník
#3 | Zasláno: 30 Srp 2007 19:16 
basnak- a když mi jde napříč vodním sloupcem jako například v řece kde chytám z 99%. Tak co s tím?

Autor Fit
Administrátor
#4 | Zasláno: 30 Srp 2007 21:17 
K-70:

Ahoj,
taky chytám na červený vlasec, a to i na řece, i na krátkou vzdálenost od břehu a nemám s tím problémy. Dle mého názoru je to naprosto jedno.

Autor basnak
Člen
#5 | Zasláno: 30 Srp 2007 21:36 
K-70
Když by jsi se podíval do mojí fotogalerie, tak tam uvidíš většinu mojich kaprů z řeky !!! Všichni ti kapři byli chyceni z vysokého břehu, kde hloubka pod břehem byla 2.5m a deset metrů od břehu 4m - takže mi vlasec taky jde vždy napříč vodním sloupcem a záběru se dočkám.
Taky jsem se toho vždy obával a vrtalo mi to hlavou, že třeba kapra odradí napnutý vlasec který vibruje vlivem proudu. Ale pak když jsem uviděl vyhřívající se kapry u překážky (potopených větví) na které byli nabaleny různé chuchvalce bordelu a vibrující menší větvičky, tak jsem si řekl že to kaprům zas tolik nevadí !!!
Ovšem zas něco jiného je to na místě s velkým rybářkým tlakem, kde kapr časem si tuhle vibraci vlasce spojí s nebezpečím - tím pádem je po záběrech !!!
Kdyby jsi měl až takovou nedůvěru k tomu, že ti ten vlasec odradí rybu, tak stačí spustit po napnutém vlasci olovo na karabince (tzv. vykládání vlasce) - tím si můžeš nastavit kde ti bude vlasec ležet na dně a kde ti půjde napříč sloupcem vody. To zajistí, že ti bude ležet vlasec např. 10m od montáže (podle toho jak ho budeš spouštět) na dně a rybu zas tak neodradíš, protože ho nezaregistruje postraní čárou !!!
Ale zas tahle metoda má své pro i proti - jako každá !!! První nevýhoda je ta, že to nemůžeš použít tam kde chytáš přes překážky a potřebuješ mít zdvyhlý vlasec !!!
Další nevýhodu vidím v citlivosti záběru (rychlá indikace) protože ti vlasec jde přes dva (někdy i přes víc) stěžejní body, které ti ho napínají ! takže opožděně reaguješ na záběr.
Pokud používáš k vykládání vlasce olova, tak asi každý není tak bohatý aby je mohl dát na trhačku. Tím pádem máš na prutě u kaprové hlavy zas o něco těžší zátěž - pak se ti těžko zdolává a je možnost ho vyříznout, když ti udělá tzv. kotrmelec. Ale většinou se to stává u menších jedinců !!!
Když už jsem u té trhačky tak je možné použít kamene. Prostě kámen obvážeš slabím vlascem např. 0.10mm a pak druhý konec uvážeš na tu karabinku a spustíš po kmenovém vlasci do vody - pak už je jen na tobě jestli ti začne vykládání vlasce pod špičkou prutu nebo u samé montáže !! Ale bacha na to, aby jsi nedal těžší kámen než máš olovo - tím by jsi mohl posunout zátěž po dně a háček by se ti mohl zaseknout buď do dna, nebo o nějaký bordel.- Při záběru, jak zasekneš, tak by se to mělo odtrhnout - to» vše !!! :-)

Kaprařina - ostatní... Kaprařské fórum / Kaprařina - ostatní... /
 Barevný vlasec?
INFORMACE: Toto je stará verze kaprařského fóra, ve kterém už není možné přidávat nové příspěvky. Nové diskuze najdete na této stránce. Děkujeme za pochopení!

Ochrana osobních údajů | Tato stránka je bývalé kaprařské fórum serveru LovKapra.com. Nyní slouží pouze jako archiv a nelze do něj přispívat.

Kaprařské fórum Powered by Light Forum Script miniBB ®
 ⇑