K-70
Když by jsi se podíval do mojí fotogalerie, tak tam uvidíš většinu mojich kaprů z řeky !!! Všichni ti kapři byli chyceni z vysokého břehu, kde hloubka pod břehem byla 2.5m a deset metrů od břehu 4m - takže mi vlasec taky jde vždy napříč vodním sloupcem a záběru se dočkám.
Taky jsem se toho vždy obával a vrtalo mi to hlavou, že třeba kapra odradí napnutý vlasec který vibruje vlivem proudu. Ale pak když jsem uviděl vyhřívající se kapry u překážky (potopených větví) na které byli nabaleny různé chuchvalce bordelu a vibrující menší větvičky, tak jsem si řekl že to kaprům zas tolik nevadí !!!
Ovšem zas něco jiného je to na místě s velkým rybářkým tlakem, kde kapr časem si tuhle vibraci vlasce spojí s nebezpečím - tím pádem je po záběrech !!!
Kdyby jsi měl až takovou nedůvěru k tomu, že ti ten vlasec odradí rybu, tak stačí spustit po napnutém vlasci olovo na karabince (tzv. vykládání vlasce) - tím si můžeš nastavit kde ti bude vlasec ležet na dně a kde ti půjde napříč sloupcem vody. To zajistí, že ti bude ležet vlasec např. 10m od montáže (podle toho jak ho budeš spouštět) na dně a rybu zas tak neodradíš, protože ho nezaregistruje postraní čárou !!!
Ale zas tahle metoda má své pro i proti - jako každá !!! První nevýhoda je ta, že to nemůžeš použít tam kde chytáš přes překážky a potřebuješ mít zdvyhlý vlasec !!!
Další nevýhodu vidím v citlivosti záběru (rychlá indikace) protože ti vlasec jde přes dva (někdy i přes víc) stěžejní body, které ti ho napínají ! takže opožděně reaguješ na záběr.
Pokud používáš k vykládání vlasce olova, tak asi každý není tak bohatý aby je mohl dát na trhačku. Tím pádem máš na prutě u kaprové hlavy zas o něco těžší zátěž - pak se ti těžko zdolává a je možnost ho vyříznout, když ti udělá tzv. kotrmelec. Ale většinou se to stává u menších jedinců !!!
Když už jsem u té trhačky tak je možné použít kamene. Prostě kámen obvážeš slabím vlascem např. 0.10mm a pak druhý konec uvážeš na tu karabinku a spustíš po kmenovém vlasci do vody - pak už je jen na tobě jestli ti začne vykládání vlasce pod špičkou prutu nebo u samé montáže !! Ale bacha na to, aby jsi nedal těžší kámen než máš olovo - tím by jsi mohl posunout zátěž po dně a háček by se ti mohl zaseknout buď do dna, nebo o nějaký bordel.- Při záběru, jak zasekneš, tak by se to mělo odtrhnout - to» vše !!! :-) |